FAQ

Her er et utvalg av typiske spørsmål som ofte stilles og som vi har svart på:


1) Jeg har ikke trent karate eller annen kampsport før. Kan jeg begynne å trene karate? 

"Ja du kan begynne å trene karate uten tidligere erfaring. Litt av poenget er at du skal lære noe nytt og utvikle deg med tiden. Vi har alle vært nybegynnere en gang…:)".

2) Må man være myk eller i god form for å begynne å trene karate?

"Nei man trenger ikke være myk eller i god form for å begynne å trene karate. Mykere og mer fleksibel vil man normalt bli med treningen. Det samme gjelder forbedring av styrke, kondisjon, balanse osv". 

3) Hvor lang tid tar det for å klare sort belte i karate?

"Det er ikke så enkelt å svare på da det er mange faktorer som spiller inn. Dersom man trener regelmessig og følger alle graderinger til normert tid, kan man klare det på 5 år. Noen har brukt lengre tid mens der har vært andre som har klart det på kortere tid. I begynnelsen er det vanlig å ha fokus på belter og beltegrader, men etterhvert så finner man ofte ut at graden ikke er så viktig men heller treningen og det sosiale i seg selv".

4) Hva er en gradering og hvordan er beltesystemet?

"En gradering er en test hvor man skal vise at man kan pensumet til en viss beltegrad. Graderingen foregår omtrent som en vanlig trening. Utøverne får beskjed om hva de skal gjøre og et graderingspanel bestående av sortbelter observerer og avgjør om standarden er god nok til den aktuelle beltegrad. Gradering høres mye skumlere ut enn hva det er og dersom man trener regelmessig så går det som regel greit.

Når det gjelder beltegrader så har vi 6 elevgrader før man kommer til sort belte. Elevgradene kalles også kyu-grader og vi begynner med 6. kyu som er gult belte (før første gradering trener man med hvitt belte).  Neste er 5. kyu som er orange belte. Så har vi grønt, lilla, blått og til slutt brunt belte som er 1. kyu. Deretter kommer man til sort belte som er en instruktørgrad, også kalt dan-grad. Vi har forskjellige dan-grader også. Første gradering til sort belte gir 1. dan. Deretter følger 2. dan, 3. dan osv. Å gå fra en dan-grad til en annen tar som regel mange år med trening. Vår stilarts øverste leder holder til i Montreal i Canada og heter Tsutom Watanabe. Han har 7. dan og dermed den høyeste dan-graden man kan ha i vår stilart".

5) Hvor trener dere og hva koster det?

"Informasjon om dette finner du under fanen ´Bli Medlem´ her på hjemmesiden vår".


Glenn Maan © 2013-2018