Om Karate

Karate.

Karate kan oversettes med «tom hånd» eller «kinesisk hånd». På Okinawa var det fra gammelt av utviklet et kampsystem som ble kalt tode (eller tote - kinesisk hånd). På grunn av hyppig kontakt med det kinesiske fastlandet ble denne stilarten påvirket av sør-kinesiske kampsystemer, som ble kalt Chúan Fa (Kung Fu). Det førte til utviklingen av en ny stilart på Okinawa, som ble kalt te. Siden våpen var forbudt for bøndene på Okinawa, bestod dette systemet i all hovedsak av våpenløs kamp eller kamp med bruk av jordbruksredskaper.

Hver by på Okinawa hadde sin egen te-stilart. Men det var først og fremst stilartene fra tre byer som ble dominerende. Det var shuri-te, naha-te og tomari-te som oppsto i henholdsvis Shuri, Naha og Tomari. Disse stilene har dannet grunnlag for flere av dagens stilarter eller skoler (ryu).  Innen de ulike stilene var det læremestre som brakte sin kunnskap videre. Vi skal her omtale noen av de mest kjente og viktigste læremestrene av "nyere" tid. Du vil også finne informasjon om noen av de mest kjente karatestilene. Det er verd å merke seg at historien er mye mer komplisert samt omfatter flere personer og sammenhenger enn det som omtales her. Dersom du er interessert i mer detaljert historikk finnes det mange bøker og mye informasjon på internett om emnet. 


             Sakugawa "Tode" Kanga.

Sakugawa "Tode" Kanga (1782-1838).

Sakugawa "Tode" Kanga ble født i byen Shuri på Okinawa. Han begynte sin trening hos en kinesisk munk ved navn Peichin Takahara. Etter seks års trening oppfordret Takahara sin elev å trene videre hos en kinesisk mester i kampstilen Chúan Fa (Kung-Fu) ved navn Kushanku (?-1762). Sakugawa trente også seks år med Kushanku før han begynte å spre sin lærdom videre på Okinawa. Etter Kushankus død laget Sakugawa kataen Kushanku for å hedre sin læremester. Sakugawas mest berømte elev, Sokon "Bushi" Matsumura (1809-1896) utviklet stilen Shuri-te som senere ble utviklet videre til Shorin Ryu.


             Sokon "Bushi" Matsumura.

Sokon "Bushi" Matsumura (1809-1896).

Sokon "Bushi" Matsumura ble også født i byen Shuri på Okinawa. Matsumura fikk sin trening fra Sakugawa "Tode" Kanga som i utgangspunktet ikke ville trene Matsumura siden han hadde rykte på seg for å være en trøbbelmaker. Men i og med han hadde lovet Matsumuras foreldre det, godtok han til slutt å trene Matsumura. Matsumura trente hos Kanga i fem år og fikk til tross for sin unge alder et renomè som en ekspert i kampkunst. Det sies at Matsumura var en fryktet læremester med en tilstedeværelse som kunne virke skremmende. Han var i mange dueller og skal aldri ha tapt en eneste en. I følge en av hans elever, Anko Itosu (1830-1918), var han lynende rask og meget sterk. Dette kunne nok være overraskende for mange motstandere i og med at Matsumura ikke nødvendigvis fremsto som innehaver av slike egenskaper med sin høye og tynne kroppsbygning. 


             Yasutsune "Anko" Itosu.

Yasutsune "Anko" Itosu (1830-1915).

Yasutsune "Anko" Itosu er blant mange ansett for å være far til den moderne karaten. Dette blant annet fordi han utviklet systematiske metoder for instruere karate på, ja faktisk metoder som er i bruk enda i dag. Født i Shuri på Okinawa begynte han sin tode (karate) trening hos Nagahama Chikudun Pechin. Dette førte han senere til læremesteren Sokon "Bushi" Matsumura. I 1905 fikk Itosu som oppgave å undervise karate for elever på en skole i Okinawa. Her fikk han bruk for sine systematiske metoder for undervisning, noe som blant annet førte til at han utviklet de fem velkjente Pinan kataene i karate. Han mente at de gamle tradisjonelle kataene som Kushanku og Chiang Nan var for komplisert til å undervise skolebarn. De fem Pinan kataene består derfor av elementer av disse kataene. Videre tok han en større kata ved navn Naihanchi og delte den inn i tre. Dette ble til tre velkjente kata ved navnene Naihanchi Shodan, Naihanci Nidan og Naihanci Sandan.


              Yasutsune "Anko" Azato.

Yasutsune "Anko" Azato (1828-1906).

Yasutsune "Anko" Asato ble født i en liten landsby midt mellom Shuri og Naha ved navn Azato. Azatos familie var høytstående klasse (Tunchi klassen), noe som medførte status og autoritet i landsbyen. I sine barneår var Azato ansett for å være et vindunderbarn. Han var meget skoleflink og dyktig på områder som hesteridning, sverdkunst og bueskyting. Dyktig ble han også i karate, noe han lærte av Sokun "Bushi" Matsumura (1809-1896) sammen med sin svært nære venn Yasutsune "Anko" Itosu (1830-1915). Azato var opptatt av at karate ikke bare skulle bygge en sterk og frisk kropp, men også bidra til mental lærdom og styrke samt utvikle sin egen karakter på en positiv måte. Han mente også at god karateutøver skulle unngå enhver kontakt av en motstanders angrep, mens hans gode venn Itosu mente at man skulle trene kroppen slik at man tålte ethvert slag. Azato gjorde på ett vis sin lærdom til et godt eksempel. Han ble i et tilfelle angrepet med sverd av en herre ved navn Yōrin Kanna. Azato klarte utrolig nok å overvinne Kanna ubevepnet.


Arakaki Seisho

                    Arakaki Seisho.

Arakaki Seisho (1840-1918).

Arakaki Seisho var også en karatemester født på Okinawa. Det finnes ikke så mye informasjon om Arakaki, men man vet at han hadde status som Peichin på Okinawa, noe som tilsvarer status som Samurai i Japan. I 1867 holdt han en oppvisning i byen Shuri for en kinesisk ambassadør. Det sies også at han kunne kinesisk og fungerte som oversetter. I 1870 dro han til Peking og den eneste læremesteren det er dokumentert at han hadde i denne perioden var Wai Xinxian fra Fuzhuo i Kina. Man vet også at Arakaki underviste i kataene Unsu, Seisan, Shihohai, Sochin, Niseishi og Sanchin. Disse kataene finner man igjen i mange stilarter innen karate. Han underviste også i en del våpenkataer.


Kanryo Higashionna (1853-1916).

                  Kanryo Higasionna.

Kanryo Higashionna var født i Naha på Okinawa og begynte sin lære under Arakaki Seisho (1840-1918) som fjortenåring. I 1870 reiste han til Fuzhou provinsen i Kina og trente kampkunst under flere kinesiske mestere i løpet av en tidsperiode på fire år. Etter dette kom han i kontakt med en kinesisk mester ved navn Ru Ru Ko (?-1915). Her ble han gående i flere år å gjøre husarbeid og annet forefallende arbeid. Under en stor flom reddet Higashionna datteren til Ru Ru Ko fra drukning og han bad som belønning å få undervisning i Kung Fu. I 1880 returnerte Higashionna til Okinawa og begynte å undervise i kampkunst i området rundt Naha. Kjennetegn for stilen hans var kombinasjonen av "harde" og "myke" teknikker (les mer om dette under beskrivelsen av stilarten Goju Ryu). Higashionna ble så kjent og berømt for sin undervisning at man i ettertid gjerne forbinder stilen Naha-te til han. 


                    Motobu Choki.

Motobu Choki (1870-1944).

Motobu Choki var født i Shuri på Okinawa og ble interessert i karate allerede som barn, men fikk ikke noen formell trening da. Han holdt derfor mye på for egen hånd hvor han trente styrke og slo mye på makiwara. Det sies at han også var meget spenstig og rask. Etterhvert begynte han å trene hos Sokon "Bushi" Matsumura (1809-1896) og Yasutsune "Anko" Itosu (1830-1915). Disse var ikke de eneste mestrene Motobu trente under, men de mest kjente. Motobu hadde en lei "uvane" i å skulle teste sine kunnskaper ved å yppe til gateslossing i byens mer lugubre strøk. Dette falt nok ikke i god jord hos sine læremestre men få ville nok si noe da Motobu hadde slektskap til den kongelige familie på Okinawa. I 1921 flyttet Motobu til Japan og her ble Motobu en gang overtalt av en venn om å stille til kamp mot en russisk bokser. Bokseren var betydelig større enn Motobu, men Motobu beveget seg smidig rundt i ringen for så å angripe og slå ned bokseren med ett enkelt slag. Kampen fikk avisomtale og med en feiltakelse ble Gitchin Funakoshi (1868-1957) avbildet i avisen. Dette førte til en bitter strid mellom de to som etterhvert ble ytterligere forsterket av at de var totalt uenig om hvordan karate skulle undevises og brukes. Motobu ble faktisk ganske så bereømt etter all omtale fra boksekampen og åpnet etterhver opp egen dojo for å undervise i karate. I 1941 flyttet han tilbake til Okinawa men døde noen få år senere. Før han flyttet tilbake til Okinawa var han flere ganger på besøk for å studere kata og kobudo med det formål å bevare de tradisjonelle aspektene av kampkunsten.


Stilarter innen karate.

Det finnes i dag hundrevis av stilarter innen karate. Til tross for dette vil man finne at de fleste allikevel har sitt opphav i en av de større og kjente stilartene. Vi omtaler noen av de største og viktigste stilene her (trykk på logo):


Shotokan

Wado Ryu

Goju Ryu

Shito Ryu

Shorin Ryu

Kyokushinkai

Chito Ryu

Isshin Ryu

Uechi Ryu


Glenn Maan © 2013-2018